Wat je van Pokémon kaarten kunt leren

We hebben een probleem zegt Nico.

Hij is samen met Erik naar me toe gekomen. Nico had een Pokémon kaart geruild tegen een paar muntjes die hij slechts heel vluchtig had gezien. “Omdat ik dat zo spannend vond. Maar die muntjes zijn eigenlijk niks.”

“Tja”, zeg ik. “Het ziet er naar uit dat je nu een les geleerd hebt. Je het betaald met een kaart, maar die les is veel meer waard.”

Ik kan zien dat Nico dat begrijpt, en dat hij bezig is met accepteren. Maar ik zie ook een restje hoop. Misschien is dat omdat Erik is meegekomen en aandachtig mee luistert. Betekent dat dat hij mee wil  helpen om het op te lossen?

Misschien. Het valt te proberen.

“Erik”, zeg ik: “Jij hebt nu een prachtkans. Voor de prijs van een kaart kun jij ook iets prachtigs leren. Jij kunt iemand een gigantisch groot plezier doen. Probeer eens hoe goed dat voelt”

Ik zie Erik nadenken. Heel even maar. Kennelijk is de kaart bijzonder, want met een glimlach zegt hij. “Nee, dat doe ik niet.”

Dat is duidelijk. En het is helemaal zijn keuze.

Nico heeft inmiddels de tijd gehad om er zich bij neer te leggen. Hij ziet er niet heel verslagen uit.

Even later komt Nico bij me. Even hoop ik dat hij me komt vertellen dat ze toch terug geruild hebben, maar dat blijkt niet zo te zijn. Integendeel, het probleem is groter geworden. De muntjes zijn weg. Ergens in de overdracht is het mis gegaan. Erik is er ook nu bij, en hij erkent dat ze samen schuldig zijn aan het verdwijnen van de muntjes. Mooi hoe Erik zijn verantwoordelijkheid hierin op pakt.

Maar ja. Nico heeft nu helemaal niks.

Ik doe ze een suggestie. Ik leg ze uit wat omdenken is, en wat “out of the box” betekent. De heren zijn beiden dol op filosofie. Dus dat snappen ze. Ze lopen vol goede moed weg.

Nog weer later staat Nico de derde keer voor me. Stralend. Ze hebben het opgelost.
“We hebben een getal onder de 10 gekozen!”
“Je ziet er zo blij uit, je hebt vast gewonnen.” zeg ik, en maak een metal note dat ik zo even moet kijken hoe het met Erik is.
“Nee”, zegt Nico, nog steeds stralend: “Erik heeft gewonnen. Maar het is nu wel opgelost.”

Wat een geweldig staaltje omdenken.

4 thoughts on “Wat je van Pokémon kaarten kunt leren”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge