De kracht van de onzekerheid

Iemand stelde me vragen over de Vallei.  Over natuurlijk leren. Over democratisch onderwijs.

En dat is mooi.

Dat houdt me scherp.

Waar ik blij van werd is dat ik me bij het beantwoorden van de vragen geen democratisch-onderwijs adept voelde, geen fanatieke aanhanger die koste wat het kost ‘het systeem’ verdedigt.

Is er dan geen ‘systeem’?

Ja en nee.

Ja,

omdat er wel degelijk uitgegaan wordt van een bepaald denkkader. Zie hier. Het is geen los zand, er is veel structuur. Ik kon in dat gesprek ook best veel uitleggen over hoe dingen op de Vallei werken.

Nee,

omdat ik op lang niet alle vragen een antwoord heb. En dat is maar deels omdat ik er nog niet zo lang rond loop. Voor het andere deel komt dat omdat het leren op de Vallei geen hermetisch systeem is dat op alles een blijvend antwoord probeert te vinden.

Dat woordje ‘blijvend’ is de essentie denk ik. Want er worden voortdurend antwoorden gevonden. Maar morgen kan het weer anders zijn.
Dat is waarom ik me zo thuis voel op de Vallei.

Ik wordt namelijk al heel snel benauwd van mensen die HET antwoord hebben. Ik heb te vaak de dwangbuizen van systemen gevoeld.

Op de Vallei zijn we voortdurend met zijn allen op zoek. Alles mag bevraagd worden. Dát is het systeem van democratisch onderwijs. Regels en structuren zijn er zo lang ze hun nut bewijzen. Als ze hun doel voorbij schieten, kun je bevragen, met een motie in een schoolvergadering. En dat is een hele lage drempel.

Met terugwerkende kracht bedenk ik hoe mooi het zou zijn als bij mijn oude werkgevers op deze manier gewerkt zou zijn. Want op die manier ben je voortduren bezig met de vragen: “Waar gaat het ons om?” “Wat willen we?” “Hoe willen we dat?” “Wat wil ik?” “Wat wil jij?” “Hoe stemmen we dat op elkaar af?”

En hoe mooi is het als kinderen opgroeien in een omgeving waar het de gewoonste zaak van de wereld is om deze vragen te stellen.

 

 

 


 

Dit stuk is een deel van mijn zoektocht naar een rol voor mij in het onderwijs met mijn slechte gehoor, op een bijzondere basisschool, de Vallei.

De andere stukken staan hier

 

 

 

 

One thought on “De kracht van de onzekerheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge