2015 wordt mooi

Soms schrijf ik een blogpost met lezers in mijn achterhoofd.

Deze schrijf ik vooral voor Elja, waarvan ik weet dat ze mijn ontwikkeling al heel lang volgt. Ik wil haar graag de volgende stap vertellen, want . .

Er viel iets heel moois in mijn schoot.

Het volgende:

16.000 kinderen gaan niet naar school

De redenen zijn uiteenlopend, maar er is één gemeenschappelijk kenmerk. Op één of andere manier matcht het systeem school niet met deze kinderen. Het functioneert niet.

Een mogelijke oplossing voor een aantal van deze kinderen is onderwijs op afstand.

De Vallei heeft een plan ontwikkeld om vanuit de school het thuisonderwijs van deze kinderen te regelen.

(hier staat de Prezi)

Maaike, de schoolleider van de Vallei, heeft mij gevraagd of ik wil helpen dit plan van de grond te krijgen. Dat houdt in, het plan verder uitwerken, en kijken hoe we een manier kunnen vinden om dit binnen de wet te regelen. Er zijn al lijntjes gelegd met de politiek.

Dus ben ik nu aan het inlezen. En daar word ik ongeduldig van. Dat inlezen is veels te oninteractief. Ik wil kunnen bevragen.

Want ik heb veel vragen.

Mijn beeld over thuisonderwijs is nu nog veel te veel uit vooroordelen opgebouwd. Kindertjes verstoken van sociale contacten en zo. Ik moet eerst heel erg die box out.

Rationeel kan ik die box een stuk wegdenken. Want hoe goed bereid je kinderen voor op sociale contacten als je ze in klassen opsluit met alleen maar leeftijdgenoten? En daarbij: die 16.000 kinderen zitten niet voor niets thuis. Kennelijk werkt dat bij deze kinderen niet, de sociale omgeving zoals die op een school gecreëerd is.

Maar dat is een theoretisch verhaal. Ik wil de echte wereld erachter zien.

Mijn eerste stap in 2015 wordt dus praten met veel mensen. Beeld vormen.

Om van daaruit goed te kunnen faciliteren. Zodat ook die kinderen kunnen leren, zodat zij en hun ouders gezien worden.

Mooie opdracht, vind ik het. Een klus om mijn tanden in te zetten.  Ik wil wel leraar worden van zo’n flexiklas. Bijkomend voordeel is dat dit een vorm van onderwijs is die heel mooi past bij mijn slechte gehoor. En het is de structuur, én de voeding die ik nodig heb als basis voor mijn kunstenaarschap.

En het past bij me. Kijk maar even naar het motto in de zijbalk. Dat is mijn drijfveer.

Als jullie tips en ideeën hebben, hoor ik dat graag.

Ik hoor van Elja graag over webinars, en van haar ga ik afkijken hoe je met die kinderen samen een online community kunt maken.

2015 wordt een heel mooi jaar.

 

6 thoughts on “2015 wordt mooi”

  1. Wow wat een onwijs tof idee! Ik leef mee en raak er ook enthousiast van! Ik blijf een beetje hangen in het onwijs tof overigens maar dit is wel echt iets wat toekomst heeft denk ik. Ik ben heel erg benieuwd naar het vervolg hierop.

  2. Je updates over werken in de Vallei zijn altijd zo inspirerend geschreven dat ik altijd wel heb gedacht dat je er meer mee ging doen. Ik blijf het volgen en mocht me iets te binnen schieten waar je wat aan hebt dan laat ik het meteen weten. Succes!

  3. Oh wauw, echt te gek! Toen ik bij inspectie van t onderwijs werkte hadden we ook een paar van dit soort onderwijs. Vond t boeiend. Benieuwd hoe dat vorm gaat krijgen onder jouw bezieling!

  4. Oh GEWELDIG JJ! Wat een prachtig project! En wat een prachtig doel!! Helemaal te gek. Wat een belachelijk aantal, pfff. Ik ben wel heel benieuwd om wat voor kinderen dat gaat, wat voor profiel ze hebben, of daar in algemene zin iets over te zeggen is. Ik ken nu al – in deze korte tijd in het Nederlandse onderwijssysteem – een paar kinderen voor wie het Nederlandse systeem niet werkt. En ik zie natuurlijk ook het verschil met de scholen waar met name mijn oudste op gezeten heeft. Heel veel kansen, zie ik. Gaaf. Ik draag graag bij!

  5. Tja, het lijkt me wel een spannende opdracht om op te pakken, maar wel moeilijk met al dat inlezen dat eerst moet gebeuren.
    Die 16.000 kinderen: alleen in Nederland? Hoe staat het elders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge